MENU
/ Informatieplein / Coronavirus & Gastouderopvang / RIVM-testbeleid voor kinderen van 0-12 jaar

Coronavirus & gastouderopvang

RIVM-testbeleid voor kinderen van 0-12 jaar

Op 11 mei 2020 gaat het basisonderwijs, het speciaal (basis)onderwijs en de kinderopvang weer van start. Hoewel kinderen geen grote rol lijken te spelen bij de verspreiding van coronavirus is het belangrijk om goed te monitoren wat het effect is van het versoepelen van de maatregelen. Daarom is er besloten vanaf deze datum direct in actie te komen wanneer er aanwijzingen zijn voor een lokaal uitbraak van het coronavirus COVID-19.

Datum laatste bewerking: 07-05-2020

Achtergrondinformatie
Het is gebruikelijk dat scholen en kinderopvangorganisaties uitbraken van infectieziekten melden bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst, afdeling infectieziektebestrijding. In het kader van artikel 26 van de Wet publieke gezondheid meldt de schoolleider of locatiemanager het optreden van een ongewoon aantal gevallen van een ziekte van vermoedelijk infectieuze aard. Dit geldt ook voor (mogelijke) infecties van COVID-19 binnen de gastouderopvang. Daarbij is een ongewoon aantal vastgesteld op 3 of meer.

Hoe gaat het precies in z’n werk?

  1. De regie voor het testen ligt bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst in de regio. Ga voor meer informatie naar de website van GGD GHOR.
  2. Kinderen van 0 t/m 12 jaar met klachten passend bij coronavirus (neusverkoudheid en/of hoesten en/of koorts) moeten thuisblijven tot zij 24 uur klachtenvrij zijn. Ouders melden de ziekte van hun kind bij de gastouder en deze registreert dit.
  3. In het geval van (verdenking op) coronavirus neemt de gastouder eerst contact op met het gastouderbureau. Op het moment dat er 3 kinderen of meer in een groep zijn met klachten van neusverkoudheid en/of hoesten en/of koorts, neemt het gastouderbureau contact op met de GGD, afdeling infectieziektebestrijding.
  4. Zo nodig kan de gastouder ook contact opnemen met het gastouderbureau als een kind langdurig klachten houdt en daardoor niet naar de gastouderopvang kan komen. Het gastouderbureau kan vervolgens contact opnemen met de GGD voor overleg. Hierbij kan de GGD onderzoek instellen en eventueel – met toestemming van de ouders – testen afnemen bij het kind.
  5. Indien de test negatief is, kan het kind weer naar school of kinderopvang.
  6. Indien de test positief is, moet het kind ten minste 7 dagen thuisblijven en uitzieken. Als daarna de klachten ook ten minste 24 uur helemaal weg zijn, mag het kind weer naar school of kinderopvang.
  7. Gezinsleden van een kind met COVID-19 moeten tot 14 dagen na het laatste contact met de patiënt in thuisquarantaine blijven. Dat is omdat zij tot 14 dagen na het laatste contact nog ziek kunnen worden.
  8. Bij alle kinderen met een bevestigde coronavirusinfectie doet de GGD bron- en contactonderzoek. De GGD vraagt dan aan de ouders met wie het kind contact heeft gehad in de besmettelijke periode en neemt zo nodig maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan.
  9. Welke maatregelen verder precies genomen moeten worden op de opvanglocatie is afhankelijk van de omstandigheden en wordt bepaald door de GGD. De GGD neemt daarover contact op met het gastouderbureau.

 

Bron: RIVM

Deel deze pagina!

Wil je met één van onze medewerkers spreken?

Bel ons op:
085-4017040