MENU
/ Informatieplein / Coronavirus & Gastouderopvang / Richtlijnen voor de gastouderopvang

Coronavirus & gastouderopvang

Richtlijnen voor de gastouderopvang

Coronavirus: Richtlijnen voor de gastouderopvang
Foto: Burst / Pexels

Het aantal coronapatiënten in Nederland neemt toe. Geen reden tot paniek, maar wel reden om je goed aan de landelijke maatregelen te houden om de verspreiding van het coronavirus te beperken. In dit bericht geven wij aan welke maatregelen dit zijn voor de gastouderopvang.

Datum laatste bewerking: 20-03-2020

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?
Koorts met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking.

Hoe kun je het voorkomen?
Door hoesten en niezen komt het virus uit de neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven maar dalen snel neer. Het advies van het RIVM is met name:

 1. Was je handen regelmatig.
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes.
 4. Geen handen schudden.
 5. Blijf thuis bij milde verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts).
 6. Houd 1,5 meter afstand van de ander.
 7. Probeer zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te verspreiden. 
 8. Beperk sociale contacten en grote groepen. 
 9. Beperk bezoek aan kwetsbare personen. 

Extra informatie over handen wassen
Vaak wassen we onze handen te kort en te oppervlakkig. Om de verspreiding van het coronavirus werkelijk te verkleinen, moeten we iets meer ons best doen. Hoe moet het dan wel? Handen wassen doe je door je handen eerst vochtig te maken voor je er -bij voorkeur- vloeibare zeep op pompt. Je smeert de zeep uit over de onderzijde en bovenzijde van de handen, van de vingertoppen tot en met de polsen, en wrijft de zeep ook tussen de vingers. Na 20 seconden wassen spoel je vervolgens de handen grondig af en droogt ze goed met -bij voorkeur- een papieren doek, die je vervolgens na gebruik weggooit. Ga hier naar de filmpjes op de website van het RIVM hoe we onze handen het beste kunnen wassen.

Extra informatie over hoesten en niezen
Wanneer de hand voor de mond wordt gehouden, kan besmetting optreden via de handen. Een andere verspreidingsweg is via snot of slijm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kind dat een snottebel wegveegt en met de vuile hand speelgoed vastpakt. Via het “besmette” speelgoed kan een ander kind op een later tijdstip besmet raken. Om risico’s te beperken dient onderstaande nies- en hoestdiscipline aangehouden te worden:

 1. Hoest of nies niet in de richting van een ander.
 2. Draai het hoofd weg of buig het hoofd.
 3. Houd bij hoesten of niezen bij voorkeur de binnenkant van de elleboog voor de mond. Gebruik eventueel een papieren zakdoek.
 4. Voorkom snottebellen door de kinderen op tijd de neus af te laten vegen met een papieren zakdoek.
 5. Handen gebruikt bij hoesten, niezen of neus afvegen? Was de handen direct met zeep.

Extra informatie over papieren zakdoekjes
Bij het afvegen van de neus komen er ziektekiemen op de zakdoek en de handen. Hergebruikte zakdoeken zijn een onderschatte besmettingsbron. In een warme (broekzak) en vochtige omgeving gedijen micro-organismen goed. Bij hergebruik van de vuile zakdoek is er een reële kans dat besmetting via de handen wordt overgedragen. Gebruik altijd papieren zakdoeken of tissues en gooi deze na gebruik weg.

Kinderen en het virus
Uit onderzoeken blijkt dat kinderen mildere klachten van het coronavirus hebben, dat er relatief weinig kinderen ernstig ziek worden van corona en dat ook het aantal sterfgevallen laag is. Dat meldt Het Parool. De wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt in een recent onderzoek dat 2,4 procent van de mensen met corona kinderen tot en met 19 jaar zijn. ‘De WHO stelt verder dat de ziekte bij kinderen relatief zeldzaam en mild is. En in het rapport staat ook dat maar weinig kinderen ernstig ziek worden.’ Hoe komt dat? Lees verder in het artikel van Het Parool.

Handige posters voor in de gastouderopvang
Hieronder vind je handige posters waarop de adviezen vanuit het RIVM staan vermeld om het coronavirus te beperken. Deze posters kunnen uitgeprint en opgehangen worden in de gastouderopvang of bij ouders thuis.

Vragen over het coronavirus?
Heb je nog extra vragen over het coronavirus? Neem contact op met de GGD in je regio of bel het speciale RIVM-telefoonnummer: 0800-1351. Heb je nog vragen over bovenstaande informatie of wil je graag even sparren over een bepaalde situatie die betrekking heeft op het coronavirus, dan kun je natuurlijk ook altijd even contact met ons opnemen.

 

Bronnen: 

Deel deze pagina!

Wil je met één van onze medewerkers spreken?

Bel ons op:
085-4017040