MENU

Tips voor hele warme dagen

Foto: Lubomirkin / Unsplash

Warm weer is de gelegenheid voor kinderen om buiten te spelen. Kleine kinderen lopen echter risico op gezondheidsproblemen door de warmte, omdat ze nog niet goed kunnen aangeven dat ze bijvoorbeeld dorst hebben of het te warm hebben.

Datum laatste bewerking: 29-06-2020

Gezondheidsklachten van warmte kunnen bestaan uit huiduitslag, jeuk, sufheid, prikkelbaarheid en in ernstige gevallen flauwte of bewusteloosheid. Ernstige gezondheidsproblemen kunnen voorkomen worden door te zorgen voor voldoende vochtinname en verkoeling. Onderstaand overzicht met bruikbare tips kun je direct kunt toepassen bij de opvang van kinderen.

Tips voor kinderen:

 • Stimuleer het dragen van lichtgekleurde luchtige kleding. Voor de allerkleinsten kan enkel een rompertje met luier onder een lakentje al voldoende zijn voor het slapen.
 • Laat kinderen regelmatig drinken, ook voordat ze dorst krijgen. Om de allerkleinsten genoeg te laten drinken kun je bijvoorbeeld extra water aan de melkproducten toevoegen. Let op de kleur van de urine. Indien donkergeel: biedt extra vocht aan in een aantrekkelijke vorm.
 • Eten met veel vocht, zoals vers fruit (meloen) en groenten (komkommer, tomaat). Extra zout is niet nodig.
 • Laat kinderen niet te lang in de zon spelen en smeer de kinderen vooraf in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
 • Zorg voor verkoeling door water of natte handdoeken. Ook kun je verkoeling zoeken met waterspelletjes en zwembadjes. Plaats deze dan in de schaduw en zorg dat er altijd toezicht is. Ververs het water iedere dag.
 • Plan geen intensieve bewegingsactiviteiten, pas het spel aan. Zoek daarbij een koele plek op, in of rond het gebouw. Soms is het binnen prettiger vertoeven dan buiten.
 • Vermijd de warmte en de zon tussen 12 en 16 uur.

Tips voor de opvanglocatie:

 • Voorkom directe inval van zonneschijn via ramen. Laat de zonwering neer vanaf de voege ochtend tot sluitingstijd, ook als de zon (nog) niet op de ramen staat. Het effectiefst zijn lichtgekleurde uitvalschermen.
 • Voorkom directe inval van zonneschijn via lichtkoepels e.d. in het dak, door ze af te dekken of wit te verven.
 • Schakel zoveel mogelijk elektrische apparaten en lampen uit.
 • Houd platte daken vochtig als het plafond eronder warm is.
 • Gebruik verplaatsbare ventilatoren die de binnenlucht krachtig in beweging houden. Ook al koelen ventilatoren de lucht niet, ze verkoelen het lichaam wel.
 • Zet grote ramen en deuren tegen elkaar open zodat de lucht binnen doorwaait. Sluit de grote ramen en deuren wanneer de buitenlucht warmer aanvoelt dan binnenlucht. Houd dan wel de ventilatieroosters open of de mechanische ventilatie aan.
 • Koel de woning van binnen door ‘s nachts intensief te ventileren wanneer het buiten koeler is dan binnen.
 • Als het binnen 27 ºC of hoger wordt, overweeg dan om buiten onder een zonnedak of parasol te verblijven. Het is misschien niet koeler maar de luchtstroom is meestal hoger dan binnen, wat voor verkoeling zorgt.

 

Bron: GGD Fryslân

 

Andere interessante artikelen:

Prentenboekactie

Prentenboekenactie van juni

In de maand juni verloten wij via een ‘like & win actie’ op onze Facebookpagina het prentenboek ‘Een schildpad was zijn schildje kwijt’. Je kunt vandaag en morgen meedoen aan de actie. Woensdag 1 juli 2020 wordt de winnaar via Facebook bekend gemaakt.

Lees verder »
Leespluim

Leespluim van juni (2020)

Elke maand krijgt een prentenboek voor kinderen een leespluim van Sardes. In juni 2020 krijgt het prentenboek ‘Eén vos’ de leespluim. Ga hier naar het juryoordeel en het activiteitenoverzicht.

Lees verder »
Leespluim

Leespluim van mei (2020)

Elke maand krijgt een prentenboek voor kinderen een leespluim van Sardes. In mei 2020 krijgt het prentenboek ‘Eén voor jou, twee voor mij’ de leespluim. Ga hier naar het juryoordeel en het activiteitenoverzicht.

Lees verder »