MENU

Thema-avond: Gastouderopvang & Brandveiligheid

Woensdag 25 september 2019 hebben wij een thema-avond georganiseerd met het thema: ‘Gastouderopvang & Brandveiligheid’. 

Een medewerker van Brandweer Fryslân heeft aan de hand van een powerpoint presentatie voorlichting gegeven over brandveiligheid binnen de gastouderopvang. Een groep van 25 gastouders en nanny’s waren aanwezig tijdens deze eerste, zeer informatieve en geslaagde, bijeenkomst.

De volgende onderwerpen kwamen hierbij aan bod:

  • Hoe maak je een opvanglocatie veilig?
  • Welke preventieve maatregelen werken écht?
  • Hoe (makkelijk) ontstaat brand?
  • Wat te doen bij brand?
  • Blussen of vluchten?

Strengere regels brandveiligheid
Naar aanleiding van de informatie die we gekregen hebben op deze avond, hebben wij als gastouderbureau besloten onze regels met betrekking tot de veiligheid van de opvanglocatie aan te scherpen. Dit houdt concreet in:

  • Vanaf 1 januari 2020 stellen wij een brandblusser op de opvanglocatie verplicht. Hoewel de nadruk bij brand wel ligt op vluchten, kan een goedwerkende brandblusser een beginnende brand wel uitblussen en erger voorkomen.
  • Vanaf 1 januari 2020 is één rookmelder per etage niet meer automatisch voldoende, maar kijken wij ook naar de functie van elke ruimte in de woning. Hierbij kijken wij naar vluchtroutes, ruimtes waar huishoudelijke apparatuur staat en centrale plekken waar overdag veel geleefd wordt.
  • Vanaf 1 januari 2020 stellen wij een koolmonoxidemelder verplicht in huizen waar een geiser, cv-installatie, gaskachel, open haard, houtkachel of allesbrander aanwezig is.

Via deze link ga je naar aanvullende informatie over bovenstaande punten en krijg je tips vanuit de brandweer over welke apparaten je het beste kunt aanschaffen en waar deze in huis het beste geplaatst kunnen worden.

Check hoe veilig jouw huis is!
Via deze link ga je naar een brochure van de brandweer met een handige controlelijst, zodat je kunt checken hoe veilig jouw huis op dit moment is en waar je nog meer aandacht aan kunt schenken.

Tweede bijeenkomst ‘Gastouderopvang & Brandveiligheid’
Graag willen we nog een tweede bijeenkomst organiseren voor de gastouders en nanny’s die deze eerste bijeenkomst hebben gemist. Binnenkort zullen we de betreffende personen een mail sturen met aanvullende informatie.

 

Andere interessante artikelen:

Leespluim

Leespluim van mei (2020)

Elke maand krijgt een prentenboek voor kinderen een leespluim van Sardes. In mei 2020 krijgt het prentenboek ‘Eén voor jou, twee voor mij’ de leespluim. Ga hier naar het juryoordeel en het activiteitenoverzicht.

Lees verder »
Prentenboekactie

Prentenboekenactie van mei

In de maand mei verloten wij via een ‘like & win actie’ op onze Facebookpagina het prentenboek ‘De boer en de dierenarts’. Je kunt vandaag en morgen meedoen aan de actie. Vrijdag 29 mei 2020 wordt de winnaar via Facebook bekend gemaakt.

Lees verder »
Foto: Gustavo Fring via Pexels
Corona

Richtlijnen voor EHBO in coronatijd

Wat mag je in deze nieuwe coronatijd wel doen wanneer je eerste hulp verleent en wat juist niet? Het Oranje Kruis heeft hiervoor richtlijnen opgesteld om duidelijkheid te brengen en eventuele onrust weg te nemen.

Lees verder »
Prentenboekactie

Prentenboekenactie van april

In de maand april verloten wij via een ‘like & win actie’ op onze Facebookpagina het prentenboek ‘Zó moe en toch klaarwakker’. Je kunt vandaag en morgen meedoen aan de actie. Donderdag 30 april 2020 wordt de winnaar via Facebook bekend gemaakt.

Lees verder »