MENU

Kwetsbare kinderen tijdens de coronacrisis

Foto: Skitterphoto via Pexels

Als gastouder of nanny heb je een belangrijke signaleringsfunctie met betrekking tot de veiligheid van kinderen. Je hebt er vast al iets over gehoord in de media dat het risico op onveilige thuissituaties voor kinderen juist in deze periode van lockdown tijdens de coronacrisis erg groot is. Daarom besteden we hier in deze GO-update extra aandacht aan, zodat je weet wat jij kunt doen om het risico te verkleinen en wat je kunt doen als je het vermoeden hebt dat er al iets gaande is bij een kind thuis. 

Datum laatste bewerking: 28-04-2020

Wat kun jij doen om deze kinderen te helpen?

Duizenden kinderen die opgroeien in een moeilijke thuissituatie hebben het nu extra zwaar. Zij krijgen nu niet de aandacht en liefde die ze nodig hebben. De plekken die voor hen veilig waren, zijn weggevallen. Ze kunnen niet naar school, niet naar de sportclub en eventueel ook niet meer naar de gastouder of nanny. Verveling, ruzie en stress in de thuissituatie liggen op de loer. Wat kun jij doen voor deze kinderen? Hieronder vind je 5 tips:

 

 1. Geef elk kind in je opvang één op één aandacht.
  Misschien deed je dat altijd al, maar juist nu in deze bijzondere en spannende tijd is het belangrijk dat je regelmatig even de tijd neemt om met elk kind in je opvang één op één te gaan zitten. Toon interesse, stel vragen en luister aandachtig naar het antwoord. Praat hierbij over het coronavirus, over de veranderingen in het leven van het kind, over de thuissituatie, etc. Ga niet graven of iets forceren, maar biedt de ruimte aan het kind om alles (gevoelens, angsten, vragen, etc.) met je te bespreken. Op onze website vind je 12 handige tips om met kinderen te praten over het coronavirus die je ook in deze situatie kunt gebruiken.
 2. Neem tijd om een praatje te maken met je vraagouders.
  Probeer wat verder te gaan dan de algemene uitwisseling van informatie die betrekking heeft op de overdracht. Misschien doe je dat normaal ook wel, maar probeer nu wat gerichter te vragen hoe het thuis gaat gedurende deze bijzondere coronacrisis. Hoe gaat het met het kind, maar ook, hoe gaat het met de ouders zelf? Bied hierbij een luisterend oor. Mochten er al spanningen ontstaan zijn binnen het gezin, dan helpt het wellicht om erover te praten. Probeer hierbij niet te oordelen. De omstandigheden waar ouders en kinderen mee moeten dealen zal je nooit helemaal kennen en deze bepalen vaak het gedrag en keuzes die ouders maken. Wil je ze verder helpen en eventueel voorzien van advies, wees dan wel voorzichtig. Niet alle ouders zitten te wachten op ongevraagd advies en kunnen juist door de extra stress in deze periode hier erg gevoelig voor zijn. Wil je weten hoe je in een bepaalde situatie het beste advies kunt geven? Neem dan even contact op met je bemiddelingsmedewerker van Jippie.
 3. Bel eens met de vraagouders die je nu niet ziet.
  De kinderen van vraagouders die geen cruciaal beroep hebben of die vanwege andere redenen (risicogroep, verkoudheidsklachten, etc.) niet door jou opgevangen kunnen worden, zul je in deze periode niet zien. Je hebt daarom waarschijnlijk minder zicht op hoe het met deze kinderen gaat of hoe de combinatie van thuiswerken en thuis de kinderen opvangen de ouders afgaat. Bel daarom af en toe eens met de ouders en vraag hoe het met de kinderen gaat, maar vraag vervolgens ook hoe het met de ouders zelf gaat (zie punt 2). Op deze manier hou je de contacten warm en krijg je sneller signalen door als het thuis toch niet zo goed gaat.
 4. Laat je gastkindjes die je nu niet opvangt, weten dat je aan ze denkt.
  Misschien heb je dit al lang gedaan, maar toch benoemen we het hier nog wel even; laat de gastkindjes die je nu niet in de opvang hebt weten dat je aan ze denkt! Vooral voor kinderen die je een langere tijd niet zult zien, zal het fijn zijn om te weten dat je aan ze denkt en ze mist. Dit kun je op meerdere manieren doen:

   • Stuur een kaartje of briefje via de post.
   • Breng een cadeautje of bijvoorbeeld een knutselpakketje langs dat de kinderen alleen of samen met hun ouders kunnen knutselen.
   • Maak voor de jonge kinderen een audio-opname terwijl je een verhaaltje voorleest en stuur dit op naar de ouders met de vraag of zij het hun kinderen willen laten afluisteren.
   • Laat een berichtje achter via Social Media voor de oudere kinderen.
   • Of bel juist ‘heel ouderwets’ met de oudere kinderen.
 5. Bespreek je eventuele zorgen over een  kind met je bemiddelingsmedewerker.
  Maak je je zorgen over één van je gastkinderen? Neem dan contact op met je bemiddelingsmedewerker van Jippie. Door de situatie samen door te nemen, kun je niet alleen je verhaal kwijt, maar kan je ook polsen of je de situatie goed inschat. Vervolgens kan er besloten worden of er direct actie ondernomen moet worden of dat je “slechts” vinger aan de pols kunt houden. Wanneer er direct actie ondernomen moet worden, zullen de stappen uit de Meldcode Kindermishandeling doorgenomen worden en/of zal er advies ingewonnen worden bij Veilig Thuis. Is het zo ver nog niet, maar maak je je wel zorgen, dan zullen jullie samen bekijken welke stappen je dan eventueel kunt nemen. Vaker bellen met de ouders of juist af en toe even bellen met het kind?

 

Hoe kun je andere kinderen buiten je eigen opvang helpen?

Wat kun je doen om kwetsbare kinderen te helpen die niet bij jou in de opvang zitten? Hieronder vind je 3 tips:

 

 1. Maak een praatje met kinderen bij jou in de straat of uit je omgeving:
  Toon interesse, stel vragen en luister aandachtig naar het antwoord. Maak je je zorgen, probeer dan je zorgen te bespreken met iemand die je vertrouwt met deze gevoelige informatie. Kom je er dan nog niet uit, kun je altijd vrijblijvend advies inwinnen bij Veilig Thuis. De drempel om contact op te nemen met Veilig Thuis is de afgelopen jaren verlaagd vanwege de extra adviesfunctie en regiefunctie die de organisatie erbij heeft gekregen. Wanneer Veilig Thuis vanuit verschillende hoeken (grote of kleine) signalen doorkrijgt met betrekking tot een bepaald kind of gezin, kan er door alle signalen op te tellen juist actie ondernomen worden. Ook al lijkt elk individueel signaal misschien niet direct zwaar genoeg om daar een officiële melding van te maken.
 2. Maak een digitale collectebus aan: 
  ‘Het vergeten kind’ is een digitale collecte gestart voor die kinderen in Nederland die juist nu zo hard hulp nodig hebben, zodat deze stichting hen straks -wanneer het weer kan- een zorgeloze en plezierige tijd kunnen geven met vakanties en uitjes. Hoognodig na een tijd vol spanning en onzekerheid. Iedere bijdrage om dit te realiseren is meer dan welkom! Jij kunt helpen door een digitale collectebus aan te maken en je vrienden online op te roepen om te doneren. Help je mee? Ga naar:
  https://hetvergetenkind.digicollect.nl/
 3. Hang een hartenhuis op: 
  Laat kwetsbare kinderen zien dat je aan hen denkt en hang een Hartenhuis op. ‘Het vergeten kind’ roept heel Nederland op om een Hartenhuis -hun symbool voor een veilig en liefdevol thuis- op het raam te plakken. Zo kunnen we met z’n allen laten zien dat we deze kinderen denken, want elk kind verdient het om gehoord en gezien te worden. Laten we vooral nu in deze tijd de kwetsbare kinderen niet vergeten! Ga naar de instructies van het kaartenhuis via deze link:
  https://www.hetvergetenkind.nl/hartenhuis

 

Bronnen:

Andere interessante artikelen:

Leespluim

Leespluim van mei (2020)

Elke maand krijgt een prentenboek voor kinderen een leespluim van Sardes. In mei 2020 krijgt het prentenboek ‘Eén voor jou, twee voor mij’ de leespluim. Ga hier naar het juryoordeel en het activiteitenoverzicht.

Lees verder »
Prentenboekactie

Prentenboekenactie van mei

In de maand mei verloten wij via een ‘like & win actie’ op onze Facebookpagina het prentenboek ‘De boer en de dierenarts’. Je kunt vandaag en morgen meedoen aan de actie. Vrijdag 29 mei 2020 wordt de winnaar via Facebook bekend gemaakt.

Lees verder »
Foto: Gustavo Fring via Pexels
Corona

Richtlijnen voor EHBO in coronatijd

Wat mag je in deze nieuwe coronatijd wel doen wanneer je eerste hulp verleent en wat juist niet? Het Oranje Kruis heeft hiervoor richtlijnen opgesteld om duidelijkheid te brengen en eventuele onrust weg te nemen.

Lees verder »
Prentenboekactie

Prentenboekenactie van april

In de maand april verloten wij via een ‘like & win actie’ op onze Facebookpagina het prentenboek ‘Zó moe en toch klaarwakker’. Je kunt vandaag en morgen meedoen aan de actie. Donderdag 30 april 2020 wordt de winnaar via Facebook bekend gemaakt.

Lees verder »