MENU

Intervisie-avond: OUDERS

Foto: Roman Kraft / Unsplash

Dinsdag 19 november 2019 hebben wij een intervisie-avond georganiseerd bij ons op kantoor. Het thema van de avond was: OUDERS.

De onderwerpen die aan bod kwamen waren:

  • Kun je alles bespreken met de ouders?
  • Welke onderwerpen vind je moeilijk aan te kaarten?
  • Houden ouders zich goed aan de regels wat betreft ophalen, brengen, vrije dagen?
  • Hoe is de overdracht geregeld?
  • Liggen jullie op één lijn wat betreft opvoeding, huisregels, belonen, corrigeren?


Twee zaken uitgelicht

We hebben niet alles genoteerd wat er die avond besproken is, maar onderstaande zaken willen we hier graag even uitlichten:

Niet alle ouders houden zich aan de vastgelegde werkafspraken op het afsprakenformulier.
Daarin zien wij een taak bij ons, maar zeker ook wel bij gastouders en nanny’s zelf. Door de werkafspraken duidelijk op papier te zetten in één apart document, hebben wij jullie een middel gegeven waarnaar verwezen kan worden als ouders zich niet aan de afspraken houden. Dus lees het afsprakenformulier goed door, zodat je weet wat je rechten zijn. We kunnen ons wel voorstellen dat het niet altijd even makkelijk is om ouders ergens op te wijzen. Neem dan even contact op met Debbie of met Janet voor overleg. Wij kunnen je dan voorzien van tips hoe je het uiteindelijk zelf kunt bespreken. Maar wij kunnen het ook voor je bij de ouders neerleggen. En als je wilt kunnen we het dan ook op zo’n manier brengen, dat het niet opvalt dat jij de vraag bij ons hebt neergelegd. Zoals gezegd, zien wij nog wel een extra taak bij ons en daarom hebben we het afsprakenformulier extra onder de aandacht gebracht in de nieuwsbrief aan de vraagouders deze maand.

Niet alle ouders ondersteunen de nanny’s bij hun opvoeding van de kinderen. 
Wanneer een nanny bezig is met het bijsturen van een kind, is het erg lastig en vervelend wanneer een ouder haar hierbij openlijk niet steunt in het bijzijn van het kind/de kinderen. Hierdoor wordt het gezag van de nanny ondermijnd, wat het opgebouwde vertrouwensproces teniet kan doen en/of de verhouding met de kinderen negatief kan beïnvloeden. Hier zal je de ouders op moeten aanspreken. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Afhankelijk van de ernst van de situatie kan je het voorval tijdens een overdracht even aankaarten wanneer het minder ernstig is. Wanneer het je echt hoog zit, kan je hier beter een apart moment voor plannen; telefonisch of op een avond langskomen wanneer de kinderen naar bed zijn. Naast het feit dat je dan de tijd kan nemen voor wat je wilt vertellen, maak je de vraagouder tevens duidelijk hoe belangrijk het is wat jij wilt bespreken.
Vooral wanneer het vaker voorkomt, zal je het wel echt bespreekbaar moeten maken. Voordat je het aankaart, probeer voor jezelf uit te zoeken waarom de vraagouder je op dat moment niet steunt. Denkt de vraagouder op dat moment anders over de situatie dan jij? Hebben jullie met betrekking tot dit opvoedingsaspect wel duidelijke afspraken gemaakt? Wanneer er geen duidelijke reden is en je kaart het aan, probeer dan wel in de ‘ik-vorm’ te spreken. Maak de vraagouder duidelijk wat dit persoonlijk met je doet, maar ook welk effect dit heeft op jouw relatie met de kinderen.

Mocht je ook ergens tegenaanlopen en hier graag tips over willen ontvangen, neem dan zeker even contact op met Debbie of met Janet.

 

Andere interessante artikelen:

Leespluim

Leespluim van mei (2020)

Elke maand krijgt een prentenboek voor kinderen een leespluim van Sardes. In mei 2020 krijgt het prentenboek ‘Eén voor jou, twee voor mij’ de leespluim. Ga hier naar het juryoordeel en het activiteitenoverzicht.

Lees verder »
Prentenboekactie

Prentenboekenactie van mei

In de maand mei verloten wij via een ‘like & win actie’ op onze Facebookpagina het prentenboek ‘De boer en de dierenarts’. Je kunt vandaag en morgen meedoen aan de actie. Vrijdag 29 mei 2020 wordt de winnaar via Facebook bekend gemaakt.

Lees verder »
Foto: Gustavo Fring via Pexels
Corona

Richtlijnen voor EHBO in coronatijd

Wat mag je in deze nieuwe coronatijd wel doen wanneer je eerste hulp verleent en wat juist niet? Het Oranje Kruis heeft hiervoor richtlijnen opgesteld om duidelijkheid te brengen en eventuele onrust weg te nemen.

Lees verder »
Prentenboekactie

Prentenboekenactie van april

In de maand april verloten wij via een ‘like & win actie’ op onze Facebookpagina het prentenboek ‘Zó moe en toch klaarwakker’. Je kunt vandaag en morgen meedoen aan de actie. Donderdag 30 april 2020 wordt de winnaar via Facebook bekend gemaakt.

Lees verder »