MENU

12 tips voor praten met kinderen over het coronavirus

Foto: Julia M. Cameron / Pexels

Hoe praat jij met een kind over het coronavirus? Het belangrijkste is: stel vragen en luister naar het kind. Wees eerlijk over het coronavirus zonder het kind bang te maken. Hieronder vind je 12 tips die je kunt gebruiken bij het bespreekbaar maken van wat er in een kind omgaat in deze vreemde, bijzondere, spannende en misschien ook wel, enge periode waar we met z’n allen doorheen gaan. 

Datum laatste bewerking: 14-04-2020

Tip 1. Stel vragen
Praten begint met vragen stellen aan het kind over het coronavirus. Bijvoorbeeld: ‘Wat vind jij ervan dat…’ Stel open vragen waar het kind méér op kan antwoorden dan alleen ja of nee. Zo kom je erachter waar het kind over nadenkt. En zo weet je of het zich zorgen maakt over corona.

Ben je benieuwd welke vragen door veel kinderen en jongeren worden gesteld? Het Nederlands Jeugdinstituut heeft al deze vragen en antwoorden op een rij gezet om je goed voor te bereiden op de vragen van de kinderen:

Tip 2. Wees eerlijk
Waarschijnlijk stelt het kind ook vragen aan jou over het coronavirus. Wees eerlijk zonder het kind bang te maken. Heeft het kind zorgen? Geef aan dat je die zorgen begrijpt en stel het kind gerust. Zeg niet dat er niets aan de hand is. Een kind merkt aan veel dingen dat het gewone leven nu anders is dan normaal.

Tip 3. Houd je antwoord kort
Blijf met je antwoord zo dicht mogelijk bij de vraag van het kind. Ga niet uitweiden. Pas het aan de leeftijd en karakter van het kind aan. Heb je te maken met een jong kind? Voeg niet teveel informatie toe over het coronavirus. Check of jouw antwoord voldoende is. Bijvoorbeeld: ‘Heb je daar nog meer vragen over…?’

Tip 4. Leg uit waarom dingen nu anders gaan
Waarom zijn bijvoorbeeld de scholen en het zwembad dicht? Waarom werken papa en mamma thuis? Waarom mogen er geen kinderen komen spelen? Gebruik hulpmiddelen om dit uit te leggen op het niveau van het kind. Bijvoorbeeld het Jeugdjournaal of een corona-prentenboek.

Tip 5. Geef aan wat het kind zelf kan doen
Het kind kan de coronacrisis niet oplossen. Maar het kind kan wel helpen door: goed handen te wassen en 1,5 meter afstand te houden van andere mensen. Het kind kan ook helpen om de sfeer thuis goed te houden. Of door een tekening te maken voor oma of de oude mensen in de buurt.

Tip 6. Blijf erover praten
Heb je al vaker gepraat over het coronavirus? Blijf dat doen. Zo blijf je in gesprek en weet je wat er in het kind omgaat. Kies een spontaan moment, bijvoorbeeld als jullie samen de tafel dekken. Of knoop een gesprekje aan als het kind jou een vraag stelt.

Tip 7. Let op het gedrag van het kind
Gedrag en lichaamshouding zeggen soms meer dan 1000 woorden. Het gedrag verraadt dat er vragen of onuitgesproken emoties zijn, waarvoor kinderen de woorden niet kunnen vinden. Kijk naar het kind: zie je lichamelijke tekenen dat het kind zich zorgen maakt over het coronavirus? Bespreek dit en stel hier vragen over. Is het kind bijvoorbeeld stiller of meer terughoudend dan normaal? Stel daar een vraag over. Bijvoorbeeld; ‘ik merk dat je wat stiller bent, wil je me vertellen waar je aan denkt?’

Tip 8. Heb aandacht voor gevoelens
Kinderen kunnen in deze situatie stiller, angstiger of misschien bozer zijn dan normaal, dat is heel logisch. Benoem en erken die gevoelens; hun gevoel is écht en het mag er zijn. Bespreek dit met elkaar om erachter te komen welke gedachtes en vragen bij deze gevoelens horen. Dit kan weer helpen om het begrijpelijk en beter behapbaar maken.

Tip 9. Sluit je gesprek positief af
Benoem wat er goed gaat in de opvang of in de thuissituatie. Vraag wat het kind leuk vindt aan deze bijzondere tijd. Vertel ook wat jij fijn vindt in deze tijd.

Tip 10. Let op meeluisteren
Wees je ervan bewust dat kinderen vaak automatisch meeluisteren met gesprekken tussen volwassenen over corona of ze luisteren mee met het journaal voor volwassenen. Hierdoor kan het kind bang worden. Het krijgt teveel informatie. Let hier bewust op.

Tip 11. Goed overleg tussen vraagouders en gastouders (nanny’s)
Het is belangrijk dat vraagouders en gastouders of nanny’s goed met elkaar afspreken wat er over het coronavirus verteld wordt aan het kind. Geef beide aan wat je denkt dat het kind aankan en trek daar één lijn in en houd je vervolgens aan de gemaakte afspraken hierover.

Tip 12. Check of je kind te maken heeft met pesten en discriminatie
Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er meer meldingen van rassendiscriminatie. Check of het kind hiermee te maken heeft. Heeft het kind last van pesten en discriminatie of pest het kind andere kinderen? Leg uit dat het coronavirus niets te maken heeft met hoe iemand eruitziet, waar hij vandaan komt of welke taal hij spreekt. Pesten is altijd verkeerd. Juist nu is het belangrijk om aardig te zijn voor elkaar.

 

Bron: Nederlands Jeugdinstituut

Andere interessante artikelen:

In de praktijk

Tips voor hele warme dagen

Warm weer is de gelegenheid voor kinderen om buiten te spelen. Kleine kinderen lopen echter risico op gezondheidsproblemen door de warmte, omdat ze nog niet goed kunnen aangeven dat ze bijvoorbeeld dorst hebben of het te warm hebben. Hierbij een overzicht met bruikbare tips die je direct kunt toepassen bij de opvang van kinderen. 

Lees verder »
Prentenboekactie

Prentenboekenactie van juni

In de maand juni verloten wij via een ‘like & win actie’ op onze Facebookpagina het prentenboek ‘Een schildpad was zijn schildje kwijt’. Je kunt vandaag en morgen meedoen aan de actie. Woensdag 1 juli 2020 wordt de winnaar via Facebook bekend gemaakt.

Lees verder »
Leespluim

Leespluim van juni (2020)

Elke maand krijgt een prentenboek voor kinderen een leespluim van Sardes. In juni 2020 krijgt het prentenboek ‘Eén vos’ de leespluim. Ga hier naar het juryoordeel en het activiteitenoverzicht.

Lees verder »